Levensloop 2019 | Kaarsen van hoop voor Viviane

 

Spaas is al jaar en dag trotse sponsor van Levensloop, de nationale inzamelactie van Stichting tegen Kanker. Ook dit jaar vind je kaarsenpakketten te koop in de fabriekswinkel in Hamont en op Levensloop Lommel op 21-22 september, waarvan de opbrengst integraal naar Levensloop gaat. Op die manier willen we vechters zoals Viviane een hart onder de riem steken. Zij liet ons weten hoe kaarsen haar hoop brachten tijdens haar moeilijkste dagen. Ze vertelde ons haar verhaal en deelde haar Spaasmoment.

Het donkerste moment

Viviane is een sterke, levenslustige dame van 61 jaar en werkte het grootste deel van haar leven als directiesecretaresse in het ziekenhuis van Aalst. Vijf jaar geleden, op een vrijdagavond, raakte ze maar niet recht uit de zetel. Haar rug weigerde dienst en hoewel ze er niets ergs van dacht, ging ze na dat weekend toch naar de huisarts. Die vermoedde een geknelde zenuw en stuurde Viviane naar de spoeddienst. Daar werd ze gerust gesteld met een spuitje, maar twee dagen later had ze de ziekenhuisbacterie opgelopen en stond haar knie op springen. Ze keerde terug naar het ziekenhuis, waar ze 4 maanden zou verblijven. Daarop volgde nog eens 4 maanden revalidatie om opnieuw te leren lopen. Ook nu gebruikt Viviane nog dagelijks een traplift, haar hometrainer en gebruikt ze permanente knieverstijving.

Dat dit nog maar het begin was, had ze nooit durven denken. Ze was nog maar net herstellende, toen ze last kreeg van hevige maandstonden. De dokter schreef het af als overgang naar de menopauze. Pas toen ze op spoed belandde, werd baarmoederhalskanker vastgesteld. De volgende ochtend drong het besef door: “Ik heb kanker”. Viviane’s vader en schoonvader waren op dat moment al aan het strijden tegen kanker. “En dan kwam ik daar ook nog eens bij”, vertelt Viviane ons.

Een verhaal van strijd en steun

Vanaf de eerste dag had Viviane veel steun aan haar kankerpsychologe. Zij was er altijd om een luisterend oor te bieden, ook aan de familie van Viviane. Via de psychologe kwam Viviane ook in contact met een kankerpraatgroep. Dit was haar grote steun, om herkenbare verhalen te kunnen delen en zich begrepen te voelen. Tijdens de sessies werden vaak kaarsjes gebrand als symbool voor hoop en waren er ook regelmatig activiteiten zoals yoga, mindfulness of tekenen.

Na Viviane’s operatie kreeg ze ook chemo en bestraling, hierdoor verloor ze haar haren en nagels. Helaas had deze behandeling niet het gewenste effect en stelde de dokter taxol voor. Deze vorm van chemo brengt erg veel bijwerkingen mee: diarree, buikkrampen, maagontstekingen, longontstekingen, neveneffecten in je hoofd, flauwvallen, haaruitval,… Dit was een zware periode voor Viviane, maar gelukkig sloeg de behandeling wel aan.

Donkere en lichte dagen

Op de dagen dat ze zich beter voelde, ging ze het liefst haar kleinkinderen van school halen. Ze hoopte zich weer normaal te voelen als ze net als andere grootouders aan de schoolpoort kon wachten. Helaas was de realiteit anders, want Viviane voelde zich enorm bekeken met haar hoofdsjaaltje. Andere ouders en grootouders waar ze altijd een leuke babbel mee had, durfden nu niets meer te komen zeggen. Om een of andere reden konden ze niet voorbij de kanker kijken. Ze zagen enkel nog een kankerpatiënt en vergaten ze dat Viviane nog steeds gewoon Viviane was en nood had aan een babbel zoals voordien. Dit was het moeilijkste aan de periode dat ze ziek was, het leek wel of ze haar menselijkheid aan het verliezen was.

Natuurlijk waren er ook mensen waar ze veel steun van kreeg, zoals van haar familie en haar buurvrouw. Viviane leest graag en daar had ze nu ook veel tijd voor. Haar buurvrouw ging om de paar dagen voor haar naar de bibliotheek om haar boeken te wisselen tegen nieuwe boeken.

Kaarsjes van hoop

"Eenmaal je kanker hebt gehad, zullen de dokters je nooit meer kankervrij verklaren. Je kan dus wel uit de gevarenzone geraken, maar dat geeft geen gevoel van zekerheid. Bij elke loopneus of elk kuchje, slaat de paniek opnieuw toe: het zou toch niet weer…”, vertelt Viviane. Intussen is Viviane sinds een halfjaar uit de gevarenzone en voelt ze hoe haar lichaam aan het herstellen is.

Viviane heeft in deze periode elke dag kaarsjes gebrand. Het is een traditie die ze heeft overgenomen van haar grootmoeder. Zij ging bij elk examen van Viviane aan de universiteit een kaarsje branden in een kapelletje. Viviane voelt zich ook altijd aangetrokken tot kerken of kapelletjes, ze zal er altijd binnengaan om een kaarsje te branden. Tijdens haar periode van ziekte kon ze maar weinig het huis uit, en brandde dan elke dag kaarsjes bij haar thuis. Dit was voor Viviane haar Spaasmoment.

Viviane en Levensloop

Viviane neemt dit jaar voor het 3e jaar op rij deel aan Levensloop Aalst. Ze leerde het project van Stichting tegen kanker kennen via haar kankerpsychologe. Zij is al jaren sponsor en loopt elk jaar mee. Het eerste jaar liep Viviane samen met haar dokter. Het jaar daarop deed ze dit opnieuw, maar dit keer in het belang van een vriend van de voetbalclub die tegen lymfekanker strijdt.

“Ik houd vol! Ook al ben ik ‘genezen’ verklaard, mij zal je elk jaar zien als vechter op Levensloop. Altijd". Viviane vindt het haar plicht om de boodschap van Levensloop uit te dragen. Zo wil ze kracht geven aan anderen zoals zij die ook kreeg toen zij ziek was.

Een belangrijke boodschap

Tot slot wou ze dit nog graag delen met andere vechters:

“Niet wanhopen. Ieder jaar zie je dat de wetenschap verder en verder geraakt. Medicatie, nieuwe technieken en onderzoeken, het staat niet stil. Blijf doorgaan en zoek een aanknopingspunt. Iets om naar uit te kijken en je aan vast te klampen. Iets waar je naartoe wil leven. Zoals een vakantie of de geboorte van een kleinkind. Nooit wanhopen en altijd blijven geloven in iets of iemand.”

Spaas trotse sponsor van Levensloop
Vanuit Spaas willen we Viviane bedanken om haar verhaal met ons te delen. Ook dit jaar brandt Spaas op iedere Levensloop kaarsjes van hoop om vechters zoals Viviane te ondersteunen. Wil jij graag jouw steentje bijdrage? Dat kan door zelf deel te nemen aan één van de Levenslopen in heel België.

Ik wil mijn steentje bijdragen!

Laat je maandelijks inspireren