Het Spaasmoment van Dominique Louwagie

 

Onlangs deden we een oproep aan alle Spaas liefhebbers om hun favoriete Spaas moment te delen. Eentje dat er meteen uitsprong, zo mooi en origineel, was het verhaal van Domonique: een leerkracht die les geeft aan kinderen met een visuele beperking. Ontdek samen met ons haar verhaal.

Maak kennis met...

Dominique Louwagie is leerkracht in de secundaire school Spermalie te Brugge. Als leerkracht in het vak ‘Handvaardigheid’, leert ze haar leerlingen met de handen werken. Nadat het vak op school wordt aangeleerd, volgt er een opleiding in een bedrijf en zelfs een stage zodat de leerlingen zelfstandig leren werken.

Kaarsen in de klas

Wanneer de dagen korter worden en het buiten sneller donker is, wordt tijdens de les gewerkt aan de jaarlijkse Kerstmarkt. Dan komen de theelichten boven en worden accessoires gemaakt om de kaarsjes in te zetten. Niet enkel met Kerst komen de kaarsjes boven, ook voor communies, huwelijken en andere feesten, maken de leerlingen kaarsenhouders en andere accessoires.

Waarom werken ze specifiek rond kaarsen? Omdat een kaarsvlam nog goed zichtbaar is voor de slechtziende leerlingen. Ook blinde leerlingen genieten mee tijdens de les: de jongens en meisjes trachten de geuren te raden van de geurkaarsen, die Dominique voor hen brandt. Wanneer de kaarsen ‘op’ zijn, worden de glaasjes gebruikt om nieuwe kaarsen te maken. Zo geniet de hele klas van een warme, aangename sfeer tijdens het werken.

“Dit ritueel met kaarsen is heel belangrijk voor de leerlingen”, vertelt Dominique. “Door hun handicap horen ze er voor veel alledaagse dingen niet bij. Dankzij het handwerk rond kaarsen, voelen en genieten de leerlingen van de gezelligheid en warmte die rond dit moment hangt.” Dat gevoel was ook aanwezig tijdens de fotoshoot. De leerlingen maken plezier en zorgen echt goed voor elkaar. Iemand had zelf cakejes gebakken waar iedereen mee van kon smullen.

In de zomer gebruikt Dominique dan weer de citronella tuinkaarsen: die duiden het pad aan in de kloostertuin en de geur houdt de muggen weg, die de leerlingen natuurlijk niet zien.

Dominique zelf...

En thuis, is Dominique daar ook zo’n kaarsenfan? “Absoluut!”, bevestigt ze. “Kaarsen in huis zijn voor mij als koekjes bij de koffie.” Kaarsen geven haar rust. Daarom zal ze ’s avonds ook sneller een kaars aansteken dan de verlichting. De geurkaarsen brengen haar in een bepaalde sfeer, zeker haar favoriete geuren zoals de zoete kruidengeuren van bijvoorbeeld munt in de zomer. 

De laatste jaren vindt ze de verpakkingen en houders zo mooi geworden. Zelfs zonder ze aan te steken, dienen ze als decoratie. “Tenslotte,” geeft Dominique toe, “is de aankoopprijs ook niet onbelangrijk. Wanneer je veel kaarsen gebruikt, moet het ook nog betaalbaar blijven. En bij Spaas is dat absoluut zo!”

Als dank kreeg de juf na de fotoshoot een mooi pakket geurkaarsen, die ze vanaf september met haar nieuwe klas mag uitproberen.

Wil jij ook jouw Spaasmoment delen? Laat het ons dan weten door een mailtje te sturen naar info@spaas.be en leg ons kort uit hoe jouw Spaasmoment eruit ziet.

Laat je maandelijks inspireren